Ισχυρισμοί διατροφής και υγείας στα τρόφιμα Εκτύπωση E-mail

Τι είναι ένας ισχυρισμός διατροφής;

Ο «ισχυρισμός διατροφής» αναφέρεται στις ιδιαίτερες ευεργετικές θρεπτικές ιδιότητες του τροφίμου λόγω της ενέργειας ή της θρεπτικής ή άλλης ουσίας που περιέχεται, περιέχεται σε αυξημένο ή μειωμένο ποσοστό ή δεν περιέχεται σε αυτό, π.χ. «χαμηλά λιπαρά», «υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες» κ.λ.π.

Τι είναι ένας ισχυρισμός υγείας;

Ο «ισχυρισμός υγείας» αναφέρεται στην επίδραση που έχει ένα τρόφιμο ή ένα συστατικό του στην υγεία του καταναλωτή, π.χ. «το ασβέστιο συμβάλλει στην ενίσχυση των οστών». Σύμφωνα με τον Κανονισμό οι ισχυρισμοί υγείας διακρίνονται σε:

 • Ισχυρισμούς υγείας οι οποίοι περιγράφουν ή μνημονεύουν:
  • το ρόλο θρεπτικής ή άλλης ουσίας στην αύξηση, την ανάπτυξη και τις λειτουργίες του οργανισμού
  • ψυχολογικές λειτουργίες και λειτουργίες συμπεριφοράς
  • με την επιφύλαξη της οδηγίας 96/8/ΕΚ «σχετικά με τα τρόφιμα που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν σε δίαιτες μειωμένων θερμίδων για απώλεια βάρους», αδυνάτισμα ή έλεγχο του βάρους ή μείωση του αισθήματος πείνας ή αύξηση του αισθήματος κορεσμού ή μείωση της διαθέσιμης ενέργειας από τη δίαιτα
 • Ισχυρισμούς σχετικά με
  • τη μείωση κινδύνου εκδήλωσης μίας ασθένειας, δηλαδή ισχυρισμούς υγείας που δηλώνουν, υπονοούν ή οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση μίας κατηγορίας τροφίμου, τροφίμου ή συστατικού του μειώνει σημαντικά τον παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση ανθρώπινης ασθένειας και
  • την ανάπτυξη και την υγεία των παιδιών

Είναι απαραίτητη η διατροφική επισήμανση στα τρόφιμα στα οποία διατυπώνονται ισχυρισμοί διατροφής ή υγείας;

ΝΑΙ. Όταν διατυπώνεται ένας ισχυρισμός διατροφής ή υγείας, η διατροφική επισήμανση είναι υποχρεωτική. Όσον αφορά στους ισχυρισμούς διατροφής, οι πληροφορίες που πρέπει να παρέχονται είναι εκείνες της Ομάδας 1 ή της Ομάδας 2, με την σειρά που αναφέρονται παρακάτω:

 • Ομάδα 1: ενεργειακή αξία, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λιπαρά οξέα.
 • Ομάδα 2: ενεργειακή αξία, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, σάκχαρα, λιπαρά οξέα, κορεσμένα λιπαρά οξέα, εδώδιμες ίνες και νάτριο όπως ορίζεται στην Οδηγία 90/496/ΕΟΚ «σχετικά με τους κανόνες επισήμανσης των τροφίμων όσον αφορά τις τροφικές τους ιδιότητες».

Όσον αφορά στους ισχυρισμούς υγείας, οι πληροφορίες που πρέπει να παρέχονται είναι εκείνες της Ομάδας 2 όπως ορίζεται στο άρθρο 4 παρ. 1 της Οδηγίας 90/496/ΕΟΚ «σχετικά με τους κανόνες επισήμανσης των τροφίμων όσον αφορά τις τροφικές τους ιδιότητες». Επιπλέον, η ποσότητα ή οι ποσότητες των ουσιών στις οποίες διατυπώνεται ο ισχυρισμός διατροφής ή υγείας οι οποίες δεν εμφανίζονται στη διατροφική επισήμανση, θα πρέπει να αναγράφονται επίσης στο ίδιο οπτικό πεδίο με τις διατροφικές πληροφορίες και να εκφράζονται σύμφωνα με την Οδηγία 90/496/ΕΟΚ.