Δεν είναι δυνατόν όλα τα περιστατικά που απειλούν την ασφάλεια των παραγόμενων τροφίμων να αντιμετωπιστούν με επιτυχία, χρησιμοποιώντας τα καθημερινά εργαλεία και μέτρα ελέγχου. Πιθανόν ορισμένα περιστατικά να είναι ατυχήματα ή έκτακτα, πέραν του άμεσου ελέγχου της επιχείρησής σας. Για τα περιστατικά αυτά, θα πρέπει να αναπτυχθούν διαδικασίες σχετικές με τον τρόπο που η εταιρεία σας θα αντιδράσει με τρόπο που να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων. Ένα Σύστημα Διαχείρισης της Ασφάλειας των Τροφίμων (ΣΔΑΤ) απαιτεί από την Διοίκηση της κάθε εταιρείας που το εφαρμόζει, να είναι έτοιμη να δράσει και να αντιμετωπίσει πιθανές έκτακτες καταστάσεις και ατυχήματα που μπορούν να επηρεάσουν την ασφάλεια των τροφίμων που παράγει και διακινεί η εταιρεία. Τέτοια περιστατικά μπορεί να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την εκδήλωση πυρκαγιάς, πλημμυρισμένες εγκαταστάσεις, διακοπές ρεύματος, ατυχήματα των οχημάτων διακίνησης υλικών και προϊόντων, απεργίες, φυσικές καταστροφές κλπ Για την κατάστρωση ενός λειτουργικού σχεδίου διαχείρισης κρίσεων θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται να χρειαστεί η εφαρμογή της διαδικασίας ανάκλησης προϊόντων, ως επακόλουθο της διαχείρισης κρίσεων.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ...
|
- Σφάλμα