Ο καθαρισμός και η απολύμανση είναι δύο διακριτές διαδικασίες που χρησιμοποιούνται σε πολλούς και διάφορους τομείς. Καθαρισμός θεωρείται η διεργασία της φυσικής απομάκρυνσης υπολειμμάτων τροφίμων, καθώς και λοιπών ρυπογόνων παραγόντων. Απολύμανση είναι η διεργασία μείωσης των παθογόνων μικροοργανισμών -σε ασφαλή επίπεδα- από μία επιφάνεια στην οποία έχει προηγηθεί ο καθαρισμός. Τα υλικά, τα μέσα και οι ποσότητες που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό και την απολύμανση έχουν σημαντικές διαφορές. Στην συνέχεια παρατίθενται οι βασικές αρχές που αφορούν στον καθαρισμό και την απολύμανση αντίστοιχα.
ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ Τα στάδια που συνήθως ακολουθούνται σε μια διαδικασία καθαρισμού είναι τα εξής: 1. Απομάκρυνση υπολειμμάτων τροφίμων Ο κύριος και βοηθητικός εξοπλισμός, τρίβεται και εκπλένεται των υπολειμμάτων τροφίμων, προτού τοποθετηθεί σε κάποιο διάλυμα που περιέχει έναν τουλάχιστον παράγοντα καθαρισμού. Ένας παράγοντας καθαρισμού είναι μία χημική ένωση διαμορφωμένη με τέτοιο τρόπο έτσι, ώστε να απομακρύνει ρυπογόνους παράγοντες με αποτελεσματικότητα. Τέτοιες ενώσεις εμπεριέχουν στην σύνθεσή τους αλκαλικούς ή όξινους απορρυπαντικούς παράγοντες, απολιπαντικές ενώσεις και ενδεχομένως απολυμαντικά ή/και στιλβωτικούς παράγοντες. 2. Εφαρμογή καθαριστικού παράγοντα Η εφαρμογή του καθαριστικού παράγοντα μπορεί να πραγματοποιηθεί με διάφορους τρόπου ανάλογα με το είδος του εξοπλισμού και τις υποδομές της εταιρίας. Ενδεικτικά οι πιο σημαντικές μέθοδοι είναι:
3. Έκπλυση Αμέσως μετά τον καθαρισμό, εκπλένουμε επιμελώς όλες τις επιφάνειες του κυρίως ή/και βοηθητικού εξοπλισμού με ζεστό πόσιμο νερό, για να απομακρυνθεί το διάλυμα καθαρισμού. Παράγοντες που επηρεάζουν την δραστικότητα του καθαρισμού:
ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ Η θερμότητα και οι χημικές ενώσεις είναι οι δύο βασικοί παράγοντες απολύμανσης που χρησιμοποιούνται συνήθως στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας τροφίμων. Οι απολυμαντικοί παράγοντες εξαλείφουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς, οι οποίοι ενδεχομένως παραμένουν στον κυρίως και βοηθητικό εξοπλισμό μετά και τον καθαρισμό. Στην συνέχεια παρουσιάζονται τα πλεονεκτήματα των δυο παραμέτρων. 1. Απολύμανση με εφαρμογή υψηλών θερμοκρασιών Η θερμοκρασία παρουσιάζει πολλαπλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τους παράγοντες χημικής απολύμανσης για τους εξής λόγους:
2. Χημική απολύμανση Κατά την χημική απολύμανση, υπάρχει η δυνατότητα εμβάπτισης μιας επιφάνειας σε απολυμαντικό διάλυμα ή εφαρμογή τριψίματος, βουρτσίσματος, ψεκασμού, διαλύματος απευθείας στην προς απολύμανση επιφάνεια. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των χημικών απολυμαντικών είναι οι εξής:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ... |
- Σφάλμα