Σφάλμα
  • JFolder::create: Could not create directory
  • JFolder::create: Could not create directory
  • JFolder::create: Could not create directory
  • JFolder::create: Could not create directory
  • JFolder::create: Could not create directory
  • JFolder::create: Could not create directory
Διαχείριση αλλεργιογόνων συστατικών στα τρόφιμα Εκτύπωση E-mail

Τα αλλεργιογόνα συστατικά είναι δυνατόν να υπεισέλθουν στα τρόφιμα ακόμα και μέσω ακούσιας έκθεσης σε αυτά. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω:

  • παρουσίας τους στις πρώτες ύλες
  • παρουσίας τους σε βοηθητικές ύλες (π.χ. ένζυμα)
  • μη επιμελής τήρηση του συνταγολόγιου του τροφίμου
  • αλλαγές στον προγραμματισμό της παραγωγής
  • επανεπεξεργασία του τροφίμου
  • ανεπαρκείς ή αναποτελεσματικές διαδικασίες καθαρισμού/ απολύμανσης
  • επιμόλυνση του τροφίμου μέσω επαφής με αλλεργιογόνο συστατικό κατά την διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας
  • επιμόλυνση του τροφίμου μέσω επαφής με αλλεργιογόνο συστατικό μετά από την ολοκλήρωση της παραγωγικής διαδικασίας

Ο ενδεικνυόμενος τρόπος διαχείρισης του κινδύνου από την παρουσία αλλεργιογόνων συστατικών στα τρόφιμα είναι μέσω της εγκατάστασης ενός λειτουργικού Συστήματος Διαχείρισης της Ασφάλειας των Τροφίμων. Ειδικότερα, η διαχείριση των αλλεργιογόνων βασίζεται στις αρχές της Ανάλυσης των Κινδύνων και των Κρίσιμων Σημείων Ελέγχου (HACCP). Συνεπώς, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ανάλυση της επικινδυνότητας για το σύνολο του “κύκλου ζωής” των προϊόντων (από την παραγωγή των πρώτων υλών, την αξιολόγηση κάθε βήματος της παραγωγικής διαδικασίας και μέχρι την συσκευασία και την ετικέτα του τελικού προϊόντος).

Να τονίσουμε εδώ τη σημασία της ολοκληρωμένης διαχείρισης αλλεργιογόνων συστατικών που απαιτείται από το σχήμα του GFSI και των αντίστοιχων προτύπων(BRC, IFS, FSSC 22000, SQF, etc.).

Τα κρίσιμα σημεία στα οποία είναι δυνατή η εισαγωγή (άμεση ή έμμεση) ενός αλλεργιογόνου συστατικού στο τρόφιμο θα πρέπει να αναγνωριστούν και να μελετηθεί ένα σύστημα παρακολούθησής τους, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες επιμόλυνσης. Τα σημεία που χρήζουν προσοχής είναι τα εξής (τα οποία θα πρέπει να αναθεωρούνται τακτικά και να προσαρμόζονται ανάλογα την περίσταση):

  • Εκπαίδευση και επίβλεψη του προσωπικού
  • Πρώτες ύλες
  • Εγκαταστάσεις και εξοπλισμός
  • Αποθήκευση και Διανομή
  • Παραγωγική Διαδικασία
  • Επανεπεξεργασία τροφίμων
  • Διαδικασίες τυποποίησης και συσκευασίας
  • Ροή διαδικασιών και εξοπλισμού
  • Καθαρισμός/ Απολύμανση
  • Συνταγολόγιο
  • Έλεγχος ετικέτας προϊόντος

Για περισσότερες πληροφορίες για την διαχείριση των αλλεργιογόνων συστατικών στα τρόφιμα και την ενσωμάτωσή της σε ένα λειτουργικό Σύστημα Διαχείρισης της Ασφάλειας των Τροφίμων επικοινωνήστε μαζί μας.

 
Αξιολόγηση προμηθευτών και πως να διασφαλίσετε την ίδια σας την επιχείρηση Εκτύπωση E-mail

Για μια επιχείρηση παραγωγής τροφίμων είναι σημαντικό να λαμβάνει πληροφόρηση από τους τελικούς καταναλωτές για τα προϊόντα της βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων (τιμή, ποιότητα, ασφάλεια, τήρηση προδιαγραφών κλπ). Έτσι μπορεί να δει τις αδυναμίες τις και τα περιθώρια βελτίωσης. Πόσες επιχειρήσεις όμως ζητάνε αντίστοιχες πληροφορίες από τους προμηθευτές τους; Δυστυχώς λίγες και ακόμα λιγότερες γνωρίζουν πως να εκμεταλλευτούν αυτές τις πληροφορίες. Το μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς δεν δίνει την απαραίτητη σημασία στις σχέσεις με τους προμηθευτές των πρώτων και βοηθητικών υλών, χωρίς να αντιλαμβάνεται την σημασία αυτής της σχέσης.

 
Καθαριότητα και Υγιεινή σε μια Μονάδα Επεξεργασίας Τροφίμων Εκτύπωση E-mail

Η διατήρηση της υγιεινής κατάστασης και της καθαριότητας σε ένα χώρο επεξεργασίας τροφίμων, κρίσιμος παράγοντας για την ασφάλεια των παραγόμενων προϊόντων, είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας σχεδόν του συνόλου του απασχολούμενου προσωπικού μιας επιχείρησης. Εκτός από το προσωπικό που έχει αναλάβει την καθαριότητα και την υγιεινή (συμπεριλαμβανομένης της απολύμανσης), σημαντικό ρόλο παίζει το προσωπικό που πραγματοποιεί την συντήρηση του εξοπλισμού, τον ποιοτικό έλεγχο και την παραγωγή.

 
Τρόποι μείωσης των κινδύνων κατά την αποθήκευση υλικών και προϊόντων Εκτύπωση E-mail

Σημαντικά σημεία σχετικά με τη σωστή αποθήκευση και συντήρηση των υλικών και των προϊόντων σε μια βιομηχανία τροφίμων και τη μείωση των σχετικών κινδύνων. Για να μειώσετε τους πιθανούς κινδύνους για την επιχείρησή σας κατά την διάρκεια της αποθήκευσης είτε πρώτων και βοηθητικών υλών, είτε ημιέτοιμων και έτοιμων προϊόντων μπορείτε να προσέξετε τα εξής:

 
Διατροφικά σκάνδαλα και πως μπορούν να αποφευχθούν Εκτύπωση E-mail

Χωρίς αμφιβολία τα διατροφικά σκάνδαλα από τα οποία τόσο έχει υποφέρει ο δυτικός κόσμος τα τελευταία χρόνια, έχουν προκαλέσει μια έλλειψη εμπιστοσύνης στους καταναλωτές τόσο προς τα ερευνητικά ιδρύματα και τους κρατικούς φορείς ελέγχου όσο και προς όλη τη βιομηχανία τροφίμων. Στα γεγονότα του παρελθόντος (διοξίνες, παράνομα φυτοφάρμακα σε λαχανικά, αλλοιωμένες παρτίδες γαλακτοκομικών) ήρθε να προστεθεί και το επιμολυσμένο ηλιέλαιο. Σιγά σιγά όσο η Ελλάδα γίνεται όλο και περισσότερο μέρος της Ευρώπης τόσο περισσότερο επηρεάζεται από τέτοιου είδους προβλήματα και φυσικά το τελευταίο γεγονός με το Ουκρανικό ηλιέλαιο υπήρξε η αφορμή έστω και αργά για να προκύψει ένας προβληματισμός πάνω στο θέμα της ασφάλειας των τροφίμων και του τρόπου αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν.

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>